Vücudunuzda çatlaklar oluşabilecek sadece birkaç yer vardır. Göğüsler maalesef bunlardan biri. Kadınların zamanla göğüslerinin üzerinde çatlaklar oluşması muhtemeldir.
Yakın zamanda göğüslerinizde kırmızı ve mor çizgiler fark ettiyseniz, panik yapmayın. Zararsızdırlar ve göğüsler üzerinde çatlaklara neden olabilecek birçok faktör vardır. Neyse ki, görünümlerini azaltmanın yolları var. Bu yazıda, göğüslerdeki çatlaklar ve bunları tedavi etme yolları ile ilgili her şeyi araştırdık ve sizin için derledik.
Göğüs Çatlakları Nasıl Görünür?
Göğüs çatlakları kadınlar arasında çok yaygın görülür. Göğüslerinizi yakından incelerseniz, uzun ve ince çizgiler veya daha geniş çizgiler bulabilirsiniz. Bunlara cilt çatlakları veya “stria distensae” ismi verilir.
Genellikle, ilk ortaya çıktıklarında kırmızımsı, morumsu veya pembemsi görünürler. Bunlar erken çatlak izleridir ve “stria rubra” olarak adlandırılır. Çatlaklar yaşlandıkça çizgilerin beyaza döndüğünü göreceksiniz. Bunlar eski çatlak izleridir ve “stria alba” olarak adlandırılır.
Hamilelik sırasında oluşan çatlaklar “stria gravidarum” olarak adlandırılır. Hamilelik sırasında büyüyen karnınız dışında göğüsleriniz, uyluklarınız, kalçalarınız ve kalçalarınız üzerinde çatlaklar da gelişebilir (1).
Göğüsler ve vücudun diğer bölümlerinde çatlakların oluşmasından çeşitli faktörler sorumludur.
Göğüs Çatlakları Neden Olur?
Çatlakların oluşmasına neden olabilecek faktörler şunlardır:
1. Ergenlik
Ergenler ergenliğe girdikten sonra vücutlarında hormonal değişiklikler yaşarlar. Hormonlardaki değişiklikler de fiziksel değişiklikleri tetikler. Ergenlik döneminde kızlar göğüs dokularında hızlı büyüme yaşayabilirler. Göğüsler geliştikçe, cildi gerer, bu da göğüsler üzerinde çatlaklara neden olabilir.
2. Hamilelik
Bu, göğüsler de dahil olmak üzere farklı vücut kısımlarında çatlakların ortaya çıkmasının en yaygın nedenidir. Çatlaklar genellikle gebeliğin son dönemlerinde gelişmeye başlar. Bebek büyüdükçe, yükselen östrojen seviyeleri süt kanallarının ve göğüslerin büyümesiyle sonuçlanır ve bu da çatlaklara neden olabilir.
3. Kilo Alma veya Kilo Kaybı
Ani kilo alımı da memelerde çatlaklara neden olabilir. Göğüsler yağ dokuları içerdiğinden, kilo alımı meme büyüklüğünde artışa neden olabilir. Bu cildi uzatır ve arkasında izler bırakabilir.
4. Meme İmplantları ve Ameliyatları
Göğüs büyütme cerrahisi de çatlakların gelişmesine neden olabilir (2). Bu ameliyatlar, bir implant yerleştirerek meme büyüklüğünü arttırmayı amaçlamaktadır. Yeni implantlar yerleştirmek ve göğüslerinizi yeniden konumlandırmak cildi gererek çatlaklara neden olabilir.
5. Genetik Faktörler
Bazı genler diğerlerine göre daha fazla çatlak oluşmasına yatkın olabilirler. Eğer ebeveynlerinizde bu tip çatlaklar çokça mevcutsa sizde de gelişmesi oldukça olasıdır.
6. Sağlık Koşulları
Altta yatan sağlık koşulları cildinizi çatlaklara karşı savunmasız bırakabilir. Marfan Sendromu, Cushing Sendromu ve diğer otoimmün durumlar gibi durumlarınız varsa, çatlaklar gelişebilir (3). Genellikle, doktorlar tedavi için kortikosteroidler reçete eder. Kortikosteroid kullanmak da çatlak gelişme riskinizi artırabilir.
Erken çatlaklar tedaviye iyi yanıt verir. Bunun nedeni taze olmaları ve cilt katmanının hemen altındaki kan damarları kolajen gelişimini teşvik eder, bu da görünümlerini iyileştirmeyi kolaylaştırır. Bu nedenle, çatlaklar geliştirdiyseniz, tedaviye mümkün olduğunca erken başlayın.
Göğüs Çatlakları Nasıl Tedavi Edilir?
Çatlakları tamamen engellemenin bir yolu maalesef bulunmuyor. Bununla birlikte, şiddetlenmelerini ve görünürlüklerini önleyebilirsiniz. Önemlerini büyük ölçüde azaltmaya yardımcı olabilecek önleme yöntemleri ve görünümlerini daha da iyileştirmek için tedavi yöntemleri vardır. İşte göğüslerdeki çatlakları hem önlemenin hem de tedavi etmenin birkaç yolu.
1. Çatlaklara Masaj Yapın
Nemlendiriciler ve yumuşatıcılarla masaj yapmak çok yardımcı olur. Bölgeye masaj yapmak kan dolaşımını iyileştirmeye ve çatlakları azaltmaya yardımcı olur. Bir çalışma, acı badem yağı ile 15 dakikalık masajın hamilelik çatlaklarını veya stria gravidarumunu önlemeye yardımcı olduğunu bulmuştur (4).
2. Düzenli Olarak Eksfoliasyon Yapın
Eksfoliyasyon yapmanın direk olarak çatlakları azaltmaya yardımcı olup olmadığını araştıran bir bilimsel araştırma henüz bulunmuyor. Ama şöyle bir mantık kurabiliriz: Ölü cilt hücrelerinden kurtulmak için düzenli eksfoliasyon şarttır. Bu işlem ayrıca cildi yumuşatır ve çatlak izlerinin önlenmesine yardımcı olabilir.
3. Cildinizi Nemlendirin
Cildinizi nemli tutmak cilt çatlaklarını önlemenin başka bir yoludur. Yüzeysel nemlendirmeye ek olarak, cildinizin içeriden de nemli kalması gerekir. Kuru cilt elastikiyet özelliğini kaybeder ve bu da çatlakların gelişmesine neden olur. Nemli kalmak da organlarınızın genel işlevlerini geliştirir.
Cildinize masaj yapmak ve nemlendirmek için aşağıdaki malzemeleri deneyebilirsiniz:
- Acı badem yağı (Not: Bu esansiyel bir yağdır, bu yüzden kullanmadan önce bu yağın 2-3 damlasını herhangi bir taşıyıcı yağla karıştırın.)
- Badem yağı
- Shea yağı
- Kakao yağı
- Hindistan cevizi yağı
- Argan yağı
- Balmumu
Bu doğal yağlar cildinizi nemlendirir ve elastikiyetini artırır. Bu da ciddi çatlak izleri geliştirme şansını azaltır. Doğru nemlendirme, çatlakların azaltılmasına yardımcı olabilir (5).
Evde denediğiniz doğal yöntemler çatlaklar üzerinde etki göstermiyorsa, tıbbi tedaviyi tercih etmeniz gerekebilir. Bu gibi durumlarda, bir dermatoloğa danışmak en iyisidir. Bunun nedeni, tedavinin cilt tipinize ve durumunuzun ciddiyetine bağlı olmasıdır.
Bir dermatolog sizin için hangi tedavinin işe yarayabileceğine ve birden fazla tedaviye ihtiyacınız olup olmadığına karar verecek en iyi kişidir. Genellikle, doktorlar aşağıdaki tedavi seçeneklerini önerebilir.
Göğüs Çatlakları İçin Tıbbi Tedavi Yöntemleri
- Lazer Tedavisi: Lazer, çatlakların görünümünü iyileştirmenin güvenli bir yoludur. Hasar görmüş elastin liflerinin yenilenmesine yardımcı olur ve kollajen üretimini geliştirir (6).
- Kimyasal Peeling: Kimyasal peelin de çatlaklar için popüler tedavi seçeneklerinden biridir (7). Asit kabukları, pürüzsüzleştirmek için cildinizin üst katmanını pul pul dökmek için kullanılır.
- Mikrodermabrazyon: Bu işlem topikal tretinoin ve PRP (trombosit açısından zengin plazma) gibi diğer topikal tedavilerin bir kombinasyonu ile iyi çalışır (8).
- Kolajen Enjeksiyonları: Bu işlem, yara izleri, çatlaklar, kırışıklıklar ve ince çizgilerin görünümünü iyileştirmek için popüler bir tedavi seçeneğidir. Bu kozmetik prosedür, cildinizin hemen altına kolajen enjekte edilerek yapılır.
- Radyofrekans: Bu teknik ayrıca çatlakları tedavi etmek için lazerleri kullanır ve oldukça etkili olduğu bulunmuştur (9).
- Topikal Merhemler: Doktor ayrıca kolajen bazlı kremler veya jeller, hiyalüronik asit, askorbik asit, glikolik asit ve retinoik asit vb. gibi yumuşatıcılar ve asitler içeren topikal merhemler de reçete edebilir.
Çatlaklarla başa çıkmak için önleme yöntemleri ve tıbbi yöntemler olduğu kadar sağlıklı kalmak da önemlidir. Dengeli beslenmeye, egzersiz yapmaya ve cildinizin gereksinimlerini karşılamaya dikkat edin.
Ayrıca, göğüslerde görünen cilt çatlaklarının çok yaygın olduğunu tekrar hatırlatmak istiyoruz. Eğer göğüslerinizde çatlak izleri bulunuyorsa bunlardan utanmanıza hiç gerek yok. Sağlığınıza hiçbir tehdidi bulunmadıkları için istemiyorsanız tedavi etmeye bile ihtiyacınız olmayabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Göğüslerde çatlak olması normal midir?Göğüslerinizde çatlak izleri olması normal bir durumdur. Pek çok kişide görüldüğünden endişelenmenize gerek yoktur. Ama çok aşırı bir durum olduğunu düşünüyorsanız bir uzmana danışmanız iyi olacaktır.
|
Ergenlikte oluşan göğüs çatlakları kalıcı mıdır?Ergenlikte oluşan göğüs çatlakları kalıcı olmazlar, büyük bir çoğunluğu geçer ve arkasında iz bırakmaz.
|
Göğüslerdeki çatlak izleri tamamen geçer mi?Göğüslerde oluşan çatlak izleri tamamen kaybolmazlar. Ama oluşmalarını önlemek ve görünürlüklerini azaltmak için yazımızda etkili yöntemleri ve tedavi seçeneklerini paylaştık.
|
Kaynaklar
|