Aşırı Terliyorum Ne Yapmalıyım

Havalar iyice ısındı. Güneşin yakıcı sıcaklığı, iklim koşullarındaki nem günlük hayatımızda bizleri zorlarken bir de gereğinden fazla terliyorsak hayat daha da çekilmez hale gelebilir. Peki yaz aylarında aşırı terleme için ne yapılabilir? Bu sorunun cevabını sizler için araştırdık.

Günlük hayatınızda bilgisayarda iş yapsanız klavyeniz ıslanıyor, saç diplerinizden sürekli damlalar akıyor ya da insanlarla tokalaşmadan önce sürekli ellerinizi mi siliyorsunuz? Özellikle yazın en sıcak anlarını yaşadığımız şu günlerde terleme sorununuz daha da şiddetlendiyse aşırı terleme (hiperhidrozis) hastalığına yakalanmış olabilirsiniz. Ancak sakın endişelenmeyin, doğru yöntemlerle bu sorundan kurtulabilirsiniz.

Hiperhidroz nedir?

Vücudumuz normalde metrekare başına dakikada bir milimetre ter salgılar. Bazı kişilerde bu bir milimetre; 40 kata kadar fazlalaşabiliyor. İşte bu duruma hiperhidroz yani “aşırı terleme” adı veriliyor.

Kıyafet seçimi önemli

Aşırı terleme sorununuz varsa günlük kıyafetlerinizdeki doğru tercihler fazlasıyla rahatlatacaktır. Sentetik kıyafetlerden uzak durmalı, mümkün olduğunca pamuklu, ince ve hava alan kıyafetleri tercih etmelisiniz. Açık renk giysiler seçmeniz de güneş ışınlarının bunaltıcı etkisinden sizi kurtarmaya yardımcı olacaktır.

Psikoterapi

Aklınıza hiç gelmese de strese bağlı olarak da fazla terliyor olabilirsiniz. Tüm tahlillerinizi yaptırdıktan sonra, herhangi bir fiziksel sağlık sorununuz çıkmadığı takdirde, uzman bir psikoterapiste danışmanız size tahmin edemeyeceğiniz kadar önemlikazanımlar sağlayabilir.

Botulinum toksini tedavisi

Doğal bir zehir olan Botulinum toksini, uzun yıllardır tıpta kullanılıyor. Koltuk altı bölgesindeki aşırı terlemelerde etkili sonuç veren bu yöntemde ter bezlerini çalıştıran sistem bir çeşit felce uğratılıyor. Botulinum toksininin bu etkin maddesi terlemeyi 3-4 kat azaltıyor. 6 ya da 12 aylık süreçlerde tekrar uygulanması gerekiyor.

İyontoforez yöntemi

Hafif ve orta derecede terlemesi olan kişiler için uygun olan bu yöntemde; küçük bir su kabının içinde el ve ayaklara çok düşük derecede elektrik akımı veriliyor. Bu yöntemin diğerlerine göre biraz daha sık tekrarlanması gerekiyor.

Cerrahi tedavi

El ve yüzdeki aşırı terleme için etkili bir tedavi şekli olan cerrahi yöntemde uygulanan teknikle koltuk altından bir delik açılıyor ve orada terlemeyle ilgili sinir uçlarına müdahale ediliyor. Uzmanlara göre özellikle ellerde bu yöntemle %100’e yakın başarı sağlanabiliyor.


Botoks

Normalde estetik yöntemler için adını duymaya alıştığımız Botoks maddesi, aynı zamanda aşırı terleme için geliştirilen yöntemlerden bir diğeri. Koltuk altı terlemelerinde önemli sonuçlar elde edilebilen bu yöntemde de terlemeye neden olan uyaranlar “durduruluyor”. 6 ay süreyle etkisi olan bu yöntem; aşırı terleme sorunu olanlara uygulandığında duyu kaybına neden olabiliyor. Bu nedenlekoltuk altı dışındaki bölgelerde pek tercih edilmiyor.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.