Herpes simplex adı verilen bir virüsün sebep olduğu genellikle ağız, dudak ve burun çevresinde görülen bir hastalıktır. Uçuk oluşacak bölgede en fazla 1 gün öncesinden kaşıntı, karıncalanma ve sızlama hissedilebilir. Uçuğun çıkması kaşınan bölgenin kızarması, şişmesi ve içi sıvı dolu kabarcıkların oluşmasıyla ortaya çıkar. Uçuk tedavisi tam olarak gelişmediğinden araştırmalar devam etmektedir.
Uçuk hassas ciltlerde önemli enfeksiyonlara neden olmaktadır. Bu nedenle uçuğa dokunulmamalı dokunulduğu takdirde eller çok iyi yıkanmalı ve kesinlikle gözle temas edilmemelidir. Özellikle yakın temaslardan kaçınılmalıdır. Herpes simplex virüsü; stres durumu, yetersiz beslenme, aşırı yorgunluk , hamilelik , adet dönemi ve aşırı güneş ışığı etkisiyle aktifleşebilir.
Tedavisi
Antiseptik ilaçlar kullanılarak uçuk oluşumu engellenebilir. Alkol uçuk üzerinde bakteri enfeksiyonun artışını önler. Günümüzde kullanılan uçuk kremleri uçuk virüsüne etki ederek cilde zarar vermesini engeller. Buz uygulamak ve ağrı kesici kullanmak ağrıyı hafifletir ve uçuğun daha çabuk kurumasını sağlar. Antiviral kremler uçuğun çıkmasını önlemez sadece daha kısa sürede iyileşmesini sağlar.
Uçuğa iyi gelen bazı bitkiler
Melisa: Melisa yaprağı herpes simplex virüsünün yayılışını engelleyecek antiviral madde olan tannik asidi yapısında bulundurur. Bu nedenle melisa otu iyileşmeye hızlandırıcı etkiye sahiptir.Sarı kantaron: Stres önleyici etkisinin yanı sıra virüslerin büyümesini engellediği araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Çay ağacı yağı: İyi bir antiseptik olduğu bilinen çay ağacı enfeksiyon hastalıklarının temsilcisidir. En kaliteli çay ağacı yağı terminen ve sineol içerir.
Propolis: Antiviral ve antibakteriyeldir. Herpes simplex gibi pek çok virüs zararlı bakteri ve mantar çeşidinin yayılışını engeller.