Halk arasında “biri beni andı”, “biri dedikodumu yapıyor” gibi söylemlere neden olan kulak çınlamasının nedenleri birçok hastalığın belirtisi olabiliyor.
Zaman zaman ya da sürekli ile gelen kulak çınlaması, birçok kişiyi rahatsız eder. Sürekli olduğunda hayatın normal akışını etkileyecek dereceye ulaşan kulak çınlaması, objektif ve subjektif olarak iki çeşittir.
Objektif Tinnitus sadece hasta olan kişinin değil başka kişilerin de bu sesleri duyduğu problemlere neden olur. Subjektif ise seslerin sadece hasta tarafından duyulduğu şekle verilen isimdir. Hastada hangisinin olduğunun tespit edilmesi için bir uzmana danışılması son derece önemlidir.
Kulak Çınlaması Neden Olur?
Kulak çınlaması aşağıdaki rahatsızlıkların belirtileri olarak ortaya çıkabilir;
- İç kulakta yer alan işitme sorunları,
- Kulak zarı sorunları,
- Alerjik rinit,
- Orta kulak sorunları,
- Alerji,
- Düşük ya da yüksek tansiyon,
- Baş ve boyun darbeleri, travmaları,
- Diyabet,
- Kireçlenme,
- Troid hastalıkları,
- Beyin tümörleri gibi sorunlar kulak çınlaması nedenleri olarak düşünülebilir.
Kulak Çınlaması Nasıl Tedavi Edilir?
Kulak çınlamasının tedavi edilmesi için öncelikle bazı önlemleri hayatınızın olağan akışında almanız uygun olacaktır. Mesela tansiyonunuzu dengeli tutmanız, yüksek sesli müzikten uzak durmanız, tuz alımını azaltmanız, kola, sigara gibi gıdalardan uzak durmanız, gün içinde egzersiz yapmak, stres ve asabiyetten uzak durmak işinizi kolaylaştıracaktır.
Kulak Çınlaması (Tinnitus Maskelemesi) Nedir?
Özellikle çevre sessiz olduğunda ve gece yatarken rahatsız ediciliği artan kulak çınlaması, hafif sesler olduğu zaman azalmaktadır. Düşük sesli radyo dinlemek, rahatlatıcı ses çıkaran aletler kullanmak ya da kulak çınlamasıyla yarışacak bir ses duyulması bu sorunun azalmasını sağlamaktadır. Hastalar kulak çınlamasından rahatsız oldukları durumlarda şu belirtiler görüldüğünde hekime başvurmalıdır:
- Çınlamanın dirençli olması,
- Baş ağrısına neden olması,
- Bulantı ve kusmalar görülmesi,
- İşitme sorunları,
- Denge bozukluğu,
- Yüz felci gibi durumların yaşanması en kısa sürede bir beyin cerrahı tarafından muayene edilmenizi gerektirecektir.
Bazı beyin tümörleri, kulak çınlamasıyla kendini gösterir. Bu yüzden köşe tümörleri ya da kulak kiri gibi farklı durumlardan hangisinin kulak çınlamasına neden olduğunun anlaşılması gerekmektedir. Kulak çınlaması birçok kişinin işini zorlaştırdığı için hangi etkenin bu soruna neden olduğu anlaşılmalıdır.