Su tüketimi konusunda birçok kişi problem yaşıyor. Peki günlük su tüketimi ne kadar olmalı? Fazla su içmek zararlı mı?
Vücudumuzun büyük bir kısmının sudan oluşması, su tüketimi konusunda uzmanların farklı görüşlerde bulunmasına neden oluyor. İdeal olarak günlük su tüketimi 2 litre olarak biliniyor. Ancak bu ölçü kişinin kilosuna ve aktivite düzeyine göre değişiyor.
Her gün ideal bir beslenme düzeninde su tüketiminin önemi çok iyi bilinmektedir. Sindirim sisteminden cildin elastikiyetine, yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesinden yaz günlerinde artan sıvı ihtiyacına kadar birçok konu, su tüketiminin önemiyle ilgilidir. Günlük su miktarı, kişinin aktivite düzeyine göre etkilenir.
Su tüketimi konusunda sporcuların ve emzirenlerin daha fazla ihtiyacı bulunurken, çocuklar için bu miktar 2 litre değildir. Uzmanlar sadece su tüketmek ve tüketilen sıvı miktarına göre su tüketmek konusunda iki farklı görüş savunur.
Çay ve Kahve Suyun Yerini Tutar Mı?
Suyun 0 kalorisi vardır ve kilo aldırmaz. Yemeklerden önce içilen bir bardak su, tokluk hissi oluşmasını sağlar ve kişinin daha az yemesine neden olur. Çay ve kahve ise içinde şeker olduğu zaman yüksek kalorili bir hale gelir.
Çay şekersizken 1 kaloridir ve kilo almaya neden olmasa bile susuzluğun giderilmesi için yeterli değildir. Su içmek saç ve ciltteki kuruluktan kepeklenmeye, böbrek sorunlarından unutkanlığa kadar birçok sorunun yaşanmasını önleyecektir. Yetişkinlerde ve çocuklarda günlük su tüketimi farklılık göstermektedir.
Metabolizmanın çalışma şekline su miktarı belirlenir. Yani her 100 kcal için 10 ml su tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Çocuklarda metabolizma hızlı olduğu için ve hareket olduğu için su ihtiyacı da artış gösterir.
Çocuklarda Günlük Su Tüketimi
Bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü içtiği için su ihtiyaçları yoktur. Katı gıdaya geçişin başlamasıyla birlikte su tüketimi de başlar. 1 yaşından 3 yaşına kadar olan çocuklar günde 1.3 litre, 4-8 yaş 1.4 litre, 9 yaşından 13 yaşına kadar ise 2.1 litre su tüketimi yeterli olacaktır. Çocuklarda günlük su tüketimi yetişkinleri örnek alarak başlamalıdır.