Bu makalede “tarçının faydaları, tarçın nelere iyi gelir, tarçının yararları nelerdir” konularına değineceğiz.
Tarçın çoğunlukla havaların soğuk olduğu dönemlerde kullanılan bir bitkidir. Nedeni ise, soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklara tarçının iyi geldiğini düşünürüz. Bu doğrudur hatta tarçının içeriğindeki vitamin ve mineraller de bir çok hastalık için koruyucu önlem niteliğindedir.
Tarçın ağacının kabuklarının öğütülmesi ile toz tarçın elde edilmektedir. İçeriğinde bol miktarda uçucu yağ olan tarçının faydalı bir bitki olduğunu da rahatlıkla söyleyebilir.
Birçoğumuz tarçın neye iyi gelir, tarçının sağlığa faydası nedir gibi konuları merak ediyoruz.
Tarçın Nelere İyi Gelir?
Tarçın, enfeksiyona bağlı olarak gelişen hastalıklara karşı koruyucu bir özellik gösterir diyebilir. Vücudu enfeksiyonlara karşı savaşma konusunda uyarıcı bir özelliği olan tarçın hastalık sırasında metabolizmanın daha etkili bir şekilde savaşmasını sağlar.
Şekere İyi Gelir: Yapılan araştırmalar sonucu tarçının insülin direncini yükselttiğini ve kan şekerinin dengede kalmasına katkıda bulunduğu sonucunu ortaya çıkarmıştır. Şunu da söyleyelim, tarçın bazı diyabet ilaçlarıyla etkileşime girebilir. Bu yüzden tarçını kullanırken doktorumuza danışmakta fayda vardır.
Mantar Enfeksiyonlarına İyi Gelir: Tarçın bitkisinin mantara iyi geldiği de bilinmektedir. İçeriğindeki uçucu yağlar sayesinde mantar ve maya enfeksiyonlarıyla mükemmel bir şekilde savaşan tarçın önemli bir baharattır.
Karın Ağrılarına İyi Gelir: Mide ve karın ağrılarını gidermede tarçın çok etkili bir baharattır. Karın ve mide ağrısı çektiğiniz dönemlerde tarçından faydalanabilirsiniz.
Hazımsızlığa İyi Gelir: Bağırsaklardaki şişkinlik ve gaz gibi önemli sorunlara 1 fincan tarçın çayı içerek çözüm bulabilmeniz mümkündür. Japon bir bilim adamının tarçının mide ve bağırsak ülserine iyi geldiği yönünde görüşleri vardır. Uzmanlar da günde 1-2 fincan kadar tarçın çayının mide ve bağırsak ülserlerinden kaynaklanan ağrılara iyi geldiğini belirtmiştir.
Zihin Açıcı Özelliği: Bazı araştırmalar tarçının konsantrasyonu ve dikkati arttırdığını öne sürmüştür. Bilimsel anlamda ispatlanmamış olsa da tarçının dikkati arttırdığı söylenmektedir.
Kan Dolaşımını Hızlandırır: Tarçının kanı incelttiği ve kan dolaşımını hızlandırdığı da bilinmektedir. Dolayısıyla dolaşım sorunu yaşayan kişiler tarçından faydalanabilir. Ancak kan inceltici ilaçları kullanan kişiler tarçını doktor kontrolünde tüketmesi gerekmektedir.
Kasları Gevşetir: Yorgunluğa bağlı olarak gelişen kas ağrıları için tarçından faydalanabilirsiniz.
Kolesterolü Düşürür: Yapılan bilimsel çalışmalar sonucu tarçının hem şekere hem de kolesterolün düşürülmesine yardımcı olduğu belirtilmiştir. Ancak tarçın doğrudan kolesterolü ve şekeri düşürmez. Sadece kolesterolün düşürülmesi noktasında dolaylı olarak etkilidir.
Ağız İçi Bakterilere İyi Gelir: Tarçın dişlerde ve diş etlerinde oluşan bakterileri yok etmede etkili bir baharattır. Diş macunlarınızı tarçınla birlikte kullanabilirsiniz.
Tarçın Öksürüğe İyi Gelir: Düzenli bir şekilde tüketildiğinde tarçının öksürük önleyici bir etkisi vardır. ayrıca tarçın kanı incelttiği için kandaki oksijen oranını arttırır. Böylece kan öksürüğe neden olan virüs ve bakterilerle daha iyi savaşır.