B Vitamininin Faydaları

Öğrenme ve hafızayı güçlendiren ve beyni strese karşı koruyan bir vitamin olarak özetlenebilir. Zihinsel ve fiziksel sağlığı destekler. B vitaminleri vücutta depolanmadığından hergün besinlerle alınması gerekir. Vücut ihtiyacı olduğu kadarını kullanır ve fazlası atılır. Alkol tüketenlerde B vitamini eksikliği fazla görülür. Bu yüzden B vitamini bakımından zengin yiyeceklerin tüketilmesi gerekir.

B vitaminin faydaları şu şekilde sınıflandırılabilir:

B1 Vitamini; enerji metabolizmasında rol oynar. Sağlıklı sinir sistemi için gereklidir. Eksikliğinde yorgunluk, depresyon, sinirlilik, dikkat eksikliği ve hafıza sorunu görülebilir. Yüksek düzeyde eksikliği hastalığa sebep olur. (rafine edilmemiş tahıl, yumurta sarısı, brokoli, erik, ayçekirdeği, kuru üzüm, fıstık, bezelye, bira mayası, yulaf ezmesi)

B2 Vitamini; karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında görev alır. Antioksidan etkisi vardır. Kırmızı kan hücrelerinin yapımında rol oynar.B2 vitamini eksikliğinde dil ve dudakta iltihap ve ağız yaraları oluşabilir. (süt ve süt ürünleri, yumurta sarısı, et, balık, hububatlar, kabuklu yemişler,)

B3 Vitamini; karbonhidrat, yağ ve proteinin vücutta kullanılmasında rol oynar. Sinir sistemi sağlığı için önemlidir. Eksikliğinde yorgunluk depresyon, hafıza problemleri ortaya çıkar. Yüksek oranda eksikliği hastalığa yol açar. (peynir, süt, yumurta, balık, havuç, mısır, hurma, buğday)

B5 Vitamini; enerji metabolizmasında önemlidir. Stresle mücadele eder. Alyuvar üretimi için gereklidir. Saç ve cilt sağlığını korur. Eksikliği durumunda baş ağrısı, iştahsızlık ve saç dökülmesine neden olur. (kırmızı et, karaciğer, yumurta, tavuk, tahıllar, baklagiller, kuruyemişler)

B6 Vitamini; sinir sisteminin düzgün işlemesi ve bağışıklık sistemi için gereklidir. Kırmızı kan hücrelerinin sentezinde rol oynar. Aynı zamanda kepek, egzama ve sedef hastalığını önlemeye yardımcı olabilir. Eksikliğinde deri problemleri, kansızlık, uykusuzluk, sinirlilik görülebilir. (muz, balık, yumurta, tavuk, süt, patates, mısır, yulaf, bezelye, lahana, soya fasulyesi, havuç, avokado, kuruyemiş)

B7 Vitamini; yağ, protein ve karbonhidrat metabolizmasında yer alır. Sağlıklı saç, cilt ve tırnaklar için önemlidir. Eksikliğinde saç kaybı, anemi, bulantı, yorgunluk ve depresyon görülebilir. (ekmek mayası, tavuk ciğeri, hardal tozu, yerfıstığı, fındık, badem, fesleğen, toz acı biberi, ayçekirdeği, sığır ciğeri)

B9 Vitamini; folik asit veya folat olarak bilinir. Enerji üretimi ve kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için gereklidir. Sağlıklı cenin gelişimi için önemlidir. Eksikliğinde anemi, sinir sistemi hasarı ile karşılaşılabilir. Yorgunluk, depresyon, hafıza sorunları, iştahsızlık ve kilo kaybı, ellerde ve ayaklarda uyuşma görülebilir. (yeşil sebzeler, ıspanak yaprakları, maya, kuru baklagiller, dana ciğeri, koyu yeşil lifli sebzeler, portakal suyu, yumurta, meyveler, mercimek)

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.