Sedef hastalığı deri üzerinde oluşan, üstü gümüş ve pembe pullar ile kaplı kırmızı lekeler gibi çeşitli şekillerde çıkabilen bir hastalıktır. En sık görüldüğü bölgeler diz ve dirseklerdir. Ekstra olarak bel ve göbek çevresinde de yayılım gösterebilmektedir. Henüz kesin sebebi bilinmemekle birlikte genetik de olduğu öne sürülmektedir. Kullanılan ilaçların yan etkileri, stres ve travmalara bağlı olarak gerçekleşebileceği varsayılmaktadır.
Cilt üzerinde gözle görülür bir rahatsızlık olduğu için hastanın kötü etkilenmesi kolaydır. Bu sebepten hasta ve yakınları da morallerini yüksek tutmalı, tedaviye sağlıklı cevap verilebilmesi için iyi hisler taşınmalıdır. Tedaviye ise deri üzerine birtakım ilaçların sürülmesi ile başlanmaktadır.
Sedef hastalığında el ve ayak bakımı da aksatılmamalıdır. Bu hastalığın en çok görüldüğü bölgelerden bir tanesi de el ve ayakların altlarıdır. Vücut üzerinde diğer bölgelere bulaşmasını önlemek için de el ve ayakların daima bir bakım içinde olması gerekmektedir. Günlük faaliyetlerimizde sürekli kullandığımız ellerin bakımsız olması, su ile etkileşiminin az olması ile birlikte temizliğin arka planlara atılması, Sedef hastalığında el ve ayak bakımının önemsizleştirilmesi hastalığın ilerlemesine sebep olacaktır.
El bakımının yanında da ayak bakımları da oldukça önemlidir. İnsanlarımız genellikle ayak bakımları ihmal etmekte ya da olabildiğince ertelemektedirler. Ancak ayakkabılar içerisinde daima kapalı kalan ayaklar temiz hava ile etkileşime girememekte ve kirli kalmaktadır. Kirli kalan ayaklar ise bakteri oluşumuna zemin hazırlayarak, sedef hastalığının yayılmasını hızlandıracaktır. Bu sebeplerden dolayı özellikle Sedef hastalığında el ve ayak bakımı atlanmamalı, bir devamlılık, bir alışkanlık olarak kazanılmalıdır.