Hayatımızın büyük bir bölümünde temizliğin ne kadar önemli olduğunu görebiliyoruz. Hem sosyal hayatımız adına hem de kişisel ilişkilerimiz adına oldukça önemli bir etkendir. Sadece el ve yüz temizliği değil; aynı zamanda ağız ve diş temizliği de bir o kadar önemlidir. Konuşurken ve gülümserken de bu etken oldukça önemlidir. Dişlerde renk değişikliği de bu bağlamda dikkat etmemiz gereken önemli hususlardan birisidir. Dişlerde renk değişikliği nedenleri nelerdir ve bu nedenlerden dolayı neler yapmalıyız; bunlara bakalım.
Dişin Renk Değiştirme Nedeni
Bazı patolojik sebeplerden dolayı oluşan dişlerin renk değiştirmesi; günümüz insanının en büyük sorunlardan birisidir. Özellikle de bundan kurtulmak için birçok yola başvursalar da; kimi zaman genetik olabiliyor. Dişler gün geçtikçe beyaz rengini kaybederek kahverengiye doğru kaymaktadır.
Neden Dişlerde Renk Değişimi Olur?
- Çay
- Yaşlanma
- Kahve
- A sit veya travma sonuçları
- Diş fırçalama alışkanlıkları
- Konuşma
- Gıdalar
- Sigara
- Şarap
- Yemek yeme
- Flor
- Çeşitli hastalıklar
- Kullanılan çeşitli ilaçlar
Dış Kökenli Renklenmeler
Dişin dış tarafında oluşan ve lokalize adı verilen renklenmeler vasıtası ile dişlerde renk değişikliği meydana gelmektedir. Bu bakımdan dolayı da dişlerde yaygın olarak görülen bir diş sıkıntısı olduğu gözlenmektedir. Bunun sebebi ise; diş ile ilgili bir yapının kalıntıları olarak karşımıza çıkmaktadır. Nasmyth zarı adı verilen bu zarın kalkması ile birlikte meydana gelen; kalıntıların altına giriyor olması ve bu bağlamda da dişlerde renk değişikliği olmasına sebep olmaktadır.
- Çay
- Kahve
- Sigara
- Plak ve diş taşı birikintileri
- Yiyecek alışkanlıkları
- Diyet
Bunlar gibi sebeplerden dolayı yukarıda bahsedilen sorunla karşılaşılabilmektedir.
İç Kökenli Renklenmeler
Dişlerde meydana gelen çürüklerden dolayı; yine dişlerin dış yüzeyinde renk değişimi olmasıyla birlikte renkler git gide sarı ve kahverengi tonlarına kaymaktadır. Dişte bulunan mineler olsun ve bunun gibi sebeplerden dolayı olsun; dişlerde bu bağlamda renk değişimleri meydana gelmektedir.
Dişten Kaynaklanan Renklenmeler
Kalıtımsal olarak görülen ve aynı zamanda dişin kendi yapısıyla alakalı bir problem olarak karşımıza çıkmaya başlamaktadır. Her ne kadar çok sık gözüküyor olmasa bile; yine de nadir olarak görülen diş rahatsızlığıdır ve bu da dişin pembemsi ve grimsi bir renk almasına neden olur.