Sivilceleri patlatmak iyi bir tercih olmadığı gibi, cildinizde lekeler ve yaralar oluşmasına da sebep olabilmektedir. Sivilcenin içinde bulunan iltihap, sivilce patlatıldığında cildin diğer bölgelerine temas eder ve sivilcenin yayılmasına sebep olur. Sivilcenizi patlatmak zorunda olduğunuz durumlarda sizlere aktarmış olduğumuz bilgi ve önerilerden faydalanabilirsiniz.
Sivilce Nasıl Patlatılır?
Patlatılacak olan sivilcenin ucunun beyaz olması gerekmektedir. Deri altında bulunan sivilceleri patlatmaya çalışmak kanama ve yaralanmalara sebep olabilir. Henüz yeni oluşan ve ucu beyazlamayan sivilceler bir süre kendi haline bırakılmalı ve beyaz uç oluştuğunda patlatılmalıdır. Yüzde çukur oluşmasına sebep olan sivilceler, deri altında bulunan sivilcelerdir. Bu sebeple ucu cildin üstünde ve beyazlamış olmayan sivilcelerinizi sıkıp patlatmaya çalışmamalısınız.
Sivilce patlatma işlemi için ellerinizi ve özellikle tırnak aralarını bol su ve sabun kullanarak temizleyin. Sivilcenizi hafifçe sıkarak patlamasını sağlayın. Sivilce, hafif kuvvetle patlamıyorsa bir gün daha beklemeniz gerekmektedir. Sivilceyi patlattıktan sonra içerde kalan iltihabı boşaltmak için sivilce etrafında parmaklarınızda masaj yapın.
- Ellerinizi bol su ve sabunla temizleyin. Tek kullanımlık eldivenlerden de kullanabilirsiniz.
- Parmaklarınızla sivilceyi kavrayın ve sertliğini kontrol edin.
- Sivilcenin patlaması için hafifçe bastırın ve sivilce patlamıyorsa birkaç dün daha olgunlaşması için bekleyin.
- Patlayan sivilceden çıkan iltihabı peçete yardımıyla hemen silin. Cildinize temas etmemesini sağlayın.
- Sivilcenizin etrafını ovalayın ve içerde iltihap kalmadığından emin olun.
- Son olarak antibakteriyel bir temizleyici ile cildinizi temizleyin.
Sivilce patlatmak cildinizde geri dönüşü olmayan sorunlara yol açabilir. Bu sebeple sivilceleri patlatmak yerine doğal maskeler yardımıyla sivilceler ile mücadele edebilirsiniz.