İyi bir cilt bakımı (Güneşten korunma ve günlük bakımda hassasiyet) ile sağlıklı ve parlayan cildinizi, gelecek yıllar için koruyabilirsiniz.
Yoğun cilt bakımı için zamanınız yok mu? Cilt bakımı ve sağlıklı yaşam tarzı seçimleriniz, çeşitli cilt sorunlarını engellemeye yardımcı olmakla kalmaz yaşlanmanızı da geciktirir. İşte bunu yapmak için ihtiyacınız olan 5 ipucu.
1. Kendiniz güneşten koruyun
Cildinizi sağlıklı kılmaya başlamanın ilk adımı ve en önemlisi cildinizi güneş ışınlarından koruyabilmektir. Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalan cilt’te yaşlılık lekeleri, kırışıklıklar oluşabilir ve bunlar bir ömür boyunca sizinle beraber olacaklardır. Bunun yanında Cilt kanseri riskini de arttırmaktadır. Güneşten tam manasıyla korunmak için;
- Güneş kremi kullanın. En az 15 koruma faktörlü ve geniş spektrumlu [1] bir koruyucu kullanın. Şayet dışarıdaysanız –güneş ışınlarına direk maruz kalıyorsanız- her iki saat’te bir güneş koruyucusunu tekrar cildinize uygulayın.
- Gölgeli alanları tercih edin. Güneş ışınlarının en yoğun olduğu sabah 10:00 ve öğleden sonra 14:00 saatlerinde güneş ışınlarına direk maruz kalmaktan kaçının.
- Koruyucu kıyafetler giyin. Ultraviyole ışınlarını izole eden gömlek ve tişörtler tercih edin. Geniş kenarlı şapkalar ensenizi ve yüzünüzün diğer bölgelerini kollayacaktır.
2. Sigara içmeyin
Sigara cildinizin olduğundan daha yaşlı görünmesini sağlar ve kırışıklıklarınızın artmasına neden olur. Sigara cildin en dışındaki kılcal damarları daraltarak kan akışını azaltır bu da cilt için önem besin kaynaklarının ve oksijenin cildinize yayılmasını engeller. Ayrıca sigara içilirken yapılan mimikler de kırışıklıkların artmasını sağlar (Duman alımı esnasında göz kenarları sıkılır, dudaklar büzüştürülür.)
Eğer sigara içiyorsanız cildinizi korumak için yapacağınız en iyi şey sigarayı bırakmaktır. Sigarayı bırakmak için bir doktora danışmayı unutmayın.
3. Cildinize nazik bir bakım yapın
Günlük temizlik rutinleri arasında istemeden de olsa hatalar yaparız ve bunlar cildimizin yıpranmasını sağlarlar. Sakınmak için;
- Sınırlı banyo süresi. Duşta uzun süreler geçirmek çok keyifli olabiliyor ama zararları da var tabiki. Sıcak su ile uzun duş cildinizdeki yağ tabakasını yok eder. Bundan sakınmak için kullandığınız suyun çok sıcak olamamsına -Ilık su- ve duş sürenizi keyfi durumdan çıkarıp yeteri kadar yapmaya çalışın.
- Güçlü sabunlardan uzak durun. Güçlü kir cıkarıcı sabunlar -deterjanlar da buna dahildir- yine cildinizdeki yağ oranının yok olmasını sağlar. Bunun yerine yumuşak temizleyiciler kullanın, aldığınız her sabun ve şampuanı birbirleriyle kıyaslayın ve deneye yanılma yöntemiyle de olsa cildinize yarayan temizleyicileri bulun.
- Tıraş bıçağı kullanılan bölgelere dikkat edin. Tüyleri ya da kılları tıraş bıçağı ile alıcaksanız bilmeniz gerek ilk şey çıktığı yöne doğru almak olucaktır. Keskin jileti olan temiz ve ilk kez kullanılan bir tıraş bıçağı kullanın. Uygulamadan önce jiletin kayabilmesi için tıraş kremi kullanın. Sonrasında losyon ve nemlendirici tıraş yapılan bölgeye bakım yapın.
- Kuru cildi nemlendirmek. Cilt tipiniz kuru ise, cilt tipinize uygun bir nemlendirici kullanın ve günlük kullanımda SPF [2] özelliği olan bir nemlendirici tercih edin.
4. Sağlıklı beslenin
Sağlıklı bir diyet ile yaşamak güzel görünmenizi ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Meyve , sebze, tahıllar ve yağsız proteini bol tüketin. Akne ve beslenme arasında kesin bir şey söylemek zordur lakin bazı araştırmalar C vitamini yönünden zengin, sağlıksız yiyeceklerden ve işlenmiş karbonhidrat ve diğer işlenmiş gıdalardan uzak bir beslenme cildin daha genç görünmesini sağladığı belirtiliyor.
5. Stresli bir yaşamdan uzak durmaya çalışın
Kontrolsüz stress, akne ve diğer cilt problemlerini tetikleyebilir. Stresten kurtulmak için kendinizi dinleyin, yapılacak listesi uygulayıp uymaya çalışın ve eğlenebileceğiniz mutlu olacağınız yerlerde bulunun. Ne yaparsanız yapın hala stres kontrol etmede sorunlar yaşıyorsanız bir psikolog ya da psikiyatr ile görüşmeyi deneyin.
[1]-Geniş spektrumlu nedir : Herhangi bir ilacın fazla sayıda bakteri ve mikroorganizma türlerine karşı etkili olma durumu.