Sümbül bitkisine benzerliğiyle dikkat çeken leylak çiçeği yetiştirmesi iyi bilindiğinde bahçeler ve balkonlarda çok güzel görünmektedir.
Adını renklere bile veren leylak çiçeği, pembe ve mor arası rengiyle dikkat çekmektedir. Katmerli ve katmersiz birçok çeşidi olan bu çiçek, beyaz, sarı, mor ve pembe renklerde olabilmektedir. İlkbahar mevsiminin arsız çiçeklerinden olan leylaklar, mis kokularıyla da sevilen çiçekler arasındadır.
Bu çiçek kısa sürede her yere ulaşabilen bir özelliğe sahiptir. Bu yüzden iyi bakıldığında evin ve bahçenin her kösesini kolayca saracaktır. Leylak çiçeği bakımı nasıl olmalıdır merak edenler bazı tüyolara dikkat etmelidir.
Leylak Çiçeği Bakımı
Sonbaharda fide veren ve çiçeği budayarak dipteki kurumuş kısımları almak gerekmektedir. Kurtbağrı aşılaması adı verilen bir aşılama sistemiyle daha verimli bir yetiştirmenin mümkün olacağı leylak çiçeği, kısa sürede verim alınabilecek çiçeklerden biridir.
- Yerden yetişen ve toprağın 15 cm altında büyüyen bu çiçek, bahçe toprağında yetişmektedir.
- Evde vazoda da uzun süre kullanabileceğiniz leylak çiçeği, aşırı soğuktan da etkilenmez. Bu yüzden ülkemizde kolayca yetişebilen bir çiçek çeşididir.
Balkanların Bitkisi Leylak
Trakya ve Balkanlarda bolca yetişen leylak, 3-4 metreye kadar uzanabildiği için bahçelerde yetişmesi uygundur. Kozmetik sanayinde çok sık kullanılan bu bitki, ev temizliğinde de çok fazla tercih edilir. pH seviyesi düşük olan toprakları sevmeyen leylak, su süzdürme özelliği yüksek yerleri sever. Güneş alan kireçli bir toprakta yetişmesi uygun olan bu bitki, haftada bir kere sulanarak yetiştirilebilir.
Leylak Çiçeği Hakkında
Zeytingillerden olan leylak çiçeği, syringe vulgaris olarak bilinmektedir. 20’ye yakın çeşidi olan leylaklar, 3-4 metre boylanabilirler. Avrupa ve Asya’da yetişen bir bitki olan leylak, özellikle Fransa’nın bahçelerinde popüler olan bir türdür. Yabani bir tür olduğu için kendiliğinden de yetişebilir. Bu yüzden ülkemizde, büyükşehirlerde dahi çok sık karşılaşılabilecek bir bitki çeşididir. Bir yıllık dalları bulunan leylak çiçeklerini bahçe süslemesinde kullanabilir, kolayca yetiştirebilirsiniz. Çok fazla suya ihtiyaç duymayan leylak çiçeği birçok yerde karşımıza hoş kokusuyla çıkan bahar çiçekleri arasındadır.