İnsan metabolizması sürekli beslenme üzerine kuruludur. Sahip olduğumuz en küçük hücreden en büyük hücreye kadar günlük öğünlerimizi edinerek canlılığımızı sağlarız. Bu faaliyeti gerçekleştirirken en çok farklı tada, aromaya, soğuğa ve sıcağa maruz kalan ağzımızdır ve ona iyi bakmamız gerekliliğinin farkındalığına en kısa sürede ulaşmamız gerekmektedir.
Ağız bakımı konusunda şüphesiz başlıca kriter diş fırçalamaktır. Günlük sadece 5 dakikamızı dişlerimize ayırmak zor olmamalıdır. Yaşımız ilerledikçe yaşlanan bedenimiz gibi dişlerimiz de zamanın etkisinden kurtulamayacaktır. Gençlik dönemlerimizde dişlerimize özen göstermemek, yaşlılık dönemlerimizde diş eti hastalıkları ve dişlerimizi kaybetme olasılıkları ile karşı karşıya kalmamıza sebep olacaktır.
Bir diğer konu ise yemekten sonra ağız çalkalama alışkanlığıdır. Genellikle yemekten sonra ağız çalkalama işlemi yapılmamakta ya da çok kısa süre yapılıp formaliteden uygulanmaktadır. Ağız bakımının gerektirdiklerinin başlıcalarından olay ağız çalkalamak, yaklaşık 1 dakika hiç durmadan yapılmalıdır. Çünkü dişlerimizin arkalarında saklanan ya da kalıntı olarak yapışabilen artıkların bol su desteği ile bulundukları yerden çıkarılmaları gerekir. Aksi takdirde günlerce orada kalabilen bu artıklar diş etlerine zarar vererek ciddi hastalıklara yol açacaktır.
Bir diğer konuda diş ipi kullanımıdır. Diş ipleri dişlerin arasında çiğneme esnasında sıkışıp kalan, genellikle et, tavuk ve sucuk gibi hayvansal gıda kalıntılarının çıkarılmasında kullanılır. Diş aralarına bu tip artıkların girmesi halinde fark edilme olasılıkları da azdır. Zamanla üzerini diş eti kaplaması sonucu diş eti iltihaplanması yaşanarak sıkıntılı süreçlere yol açacaktır. Bu ciddi sebepler Ağız bakımımızın aksatılmaması gerektiği konusunda önemli emarelerdir. Sağlıklı bir beden ve kaliteli bir yaşam için bu parametreler büyük önem taşımaktadır.