Düğünçiçeçigiller ailesinin bir yıllık türlerinden olan çörek otu, ortalama 30-40 santimetre boylarında otsu bir bitkidir. Gerek Dünya’da gerekse Türkiye’de çok yaygın bir yetişme sahasına sahip olan çörek otu, yaz aylarında mavi veya yeşil renkte çiçekler açmaktadır. Anadolu’da özellikle Trakya ve Ege kesimlerinde yetiştiriciliği yapılırken diğer bölgelerde de doğal ortamda kendiliğinden rahatlıkla yetişebilmektedir.
Besin değerleri olarak bakıldığında içeriğinde yüksek oranlarda karbonhidrat, yağ ve protein barındırdığı görülecektir. Bunların yanı sıra A, B, C gibi çeşitli vitaminleri de içerdiği bilinmektedir. Besin değerlerinin bu şekilde oluşu şüphesiz çörek otu tüketen kişilerin söz konusu değerlerden faydalanmasını sağlamaktadır. Bunun doğal sonucu olarak da çörek otu Anadolu’da şifalı bitkiler arasında anılmış, etkin bir bitkisel tedavi aracı olarak kullanılmıştır.
Çörek otunun kullanım şekilleri arasında çörek otu çayı, çörek otu yağı gibi türleri olmasıyla birlikte salt bitkinin çiğnenerek de tüketilebilmektedir. Özellikle bu şekilde tüketim sayesinde çörek otu ile zayıflama da mümkündür. Bunun yanı sıra çörek otu yağı da iştah kapatıcı özelliği olduğu için yine zayıflamanıza yardımcı olabilmektedir.
Çörek otunun bir bitkisel tedavi aracı olarak kullanılmasını haklı çıkaran pek çok faydası da bulunmaktadır.
Çörek Otunun Faydaları
- Yağının saç dökülmesi ve kepek problemlerine iyi geldiği bilinmektedir,
- Kadınların adet dönemlerinde rahim kaslarını kasarak kanama başlatıcı etkisi vardır,
- Kokusu ile baş ağrısını kesmeye yardımcı olur,
- Doğal bir antioksidan olarak kullanılabilir,
- Çeşitli kanser türleri ile mücadelede faydalı özellikleri bulunur,
- Mide çeperinin korunmasına ve hazımsızlık sorununun giderilmesine yardımcı olur,
- İmmün sistem olarak da anılan bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkileri vardır,
- Kalp sağlığı açısından oldukça faydalı bir besin türüdür,
- İnsülin üretimini tetikleyerek kandaki şeker oranının korunmasına yardım eder.
Tüm bunlarla birlikte Anadolu kültüründe çörek otunun nazarı engelleyici bir tütsü olarak kullanıldığına da rastlanılabilir. Ayrıca her ne kadar bitkinin adı çörek otu olsa da, en genel kullanım bitkinin gövdesinden ziyade küçük tohumlarının tüketilmesi yönünde olmaktadır.