Bilindiği üzere adet düzensizliği bir çok kadının yaşadığı ortak bir durumdur. Genelde heyecan ve gerginlik sebebi olan bu durum bazı kadınlar tarafından çokta fazla önemsenmeyip, oldukça doğal karşılanabilmektedir.
Dahası doğru davranışta budur. Elbette yapılması gereken tedavi yöntemleri uygulanmalı fakat bununda hayatın normallerinden biri olduğu unutulmamalıdır. Neticede insan hastada olabilmektedir. Bir kadında adet düzensizliği durumu sürekli olarak tekrarlanıyorsa elbette gereken tüm araştırmalar yapılmalı, en uygun tedavi yöntemi belirlenerek bu tedavi aksatılmadan uygulanmalıdır.
Adet düzensizliği süreci, kadının 21 günden kısa ya da 35 günden daha uzun süre adet görmesi durumuna verilen ortak tanımlamadır. Kadınlar zaman zaman çeşitli nedenlerden dolayı adet düzensizliği yaşayabilirler. Fakat bu durumun sürekli ve çok sık tekrar etmesi başka herhangi bir hastalığında habercisi olabileceği için bur türlü uzun süren adet düzensizliği durumlardan doktora başvurmak ve gerekli tüm işlemleri yapmak gerekir. Şunuda unutmamak gerekir ki,
Genel olarak kadınlar adet görmeye başladıkları ilk zamanlarda ve menopoz durumu öncesinde, adet görmeyi gerçekleştiren hormonlardaki denge düzeyinin değişikliği durumunda normalin ötesinde düzensiz periyodlarla adet görebilirler. Fakat bu durum geçicidir ve zamanla hormonal dengenin düzelmesi neticesinde düzelir.
Peki Hangi Şartların Oluşması İle Adet Düzensizliğinden Söz Edilebilir
Kuşkusuz bir kadının yaşadığı durumu “adet düzensizliği” olarak tarif etmek için bazı şartların bir araya gelmesi gerekmektedir. Bu şartları maddeler halinde şöyle sıralayabiliriz;
- Ard arda 3 ya da daha uzun süre adet görülmemesi.
- 21 günden az ya da 35 günden daha uzun aralıklarla adet görülmesi.
- Adet kanaması durumunun normalden az ya da fazla olması.
- 7 günden daha uzun süren adet görme, bu arada kanama, şiddetli ağrı, kramp ve kusma gibi rahatsızlıklar yaşama
- Cinsel ilişki sonrası kanama görülmesi
- Adet arasındaki diğer dönemde çok fazla kanama görülmesi
Şeklinde sıraladığımız bu belirtilerin görülmesi durumunda hiç beklemeden doktora baş vurmak ve gerekli tedavi yöntemlerini uygulamak gerekmektedir.
Adet Düzensizliğinin Nedenleri Nelerdir
- Yetersiz ve dengesiz beslenme.
- Vücuda yetersiz düşük kalori içeren diyet uygulama.
- Vücut performansının üstünde aşırı egzersiz ve spor yapma.
- Yanlış beslenme neticesi aşırı kilo alma.
- Sağlıksız diyetler neticesi aşırı zayıflama.
- Anoreksiya nervoza yada bulimiya nervoza diye adlandırılan yeme bozukluğu hastalıkları.
- Aşırı stres, gergin bir yaşantı yada antidepresan ilaç kullanımı.
- Doğum kontrol hapı, rahim içi spiral vs kullanımı.
- Rahim kanserleri.
- Şeker hastalığı, troid gibi rahatsızlıklar.
- Düşük yada dış gebelik durumu.
- Kan inceltici ilaç kullanımı.
- Östrojen, Progesteron hormonlarında denge bozulması.
- Ve görülen adet düzensizliği tedavileri.
Şeklinde sıralayabiliriz.
Adet düzensizliği rahatsızlığını yaşamamak için beslenmeye, sağlıklı kiloyu korumaya ve genel sağlığa dikkat etmek, bu amaçla stresten, gerginlikten uzak dingin ve huzurulu bir hayat sürmeye olabildiğince gayret göstermek gerekmektedir.