Günlük Diş Bakımı Nasıl Olmalı?

Diş çürüğü, diş yapısının tahrip edilmesidir ve dişin dış kaplaması ve dişin dentin tabakasını etkilemektedir. Diş çürüğü, dişte karbonhidrat, örneğin ekmek, tahıl, süt, soda, meyveler, kek veya şeker içeren gıdalar kaldığında ortaya çıkar.

Ağızda yaşayan bakteriler bu gıdaları sindirerek asit haline getirirler. Bakteriler, asit, yiyecek çöpleri ve tükürük dişleri tutturan plak oluşturmak üzere birleşir. Plakadaki asitler, dişlerin emaye yüzeyini eriterek boşluklar olarak adlandırılan diş deliklerine neden olur.

Diş Çürümesi Nasıl Önlenir ?

Dişlerinizi florür içeren diş macunu ile günde en az iki kez fırçalayın. Tercihen her yemekten sonra ve özellikle yatmadan önce fırçalayın.

Doğru ekipmanlar kullanın. Ağızınıza rahatça uyan bir fluorür diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın. Elle fırçalamaktansa daha fazla plak ve hafif bir şekil vermeye sağlayabilen elektrikli veya pille çalışan bir diş fırçası kullanmayı düşünün.

 

İyi teknik uygulayın. Diş fırçanızı hafifçe tutun – kılları dişinizin bulunduğu bölgeye doğru tutun. Hafifçe kısa ve ileri hareketlerle fırçalayın. Dişlerinizin dış, iç ve çiğneme yüzeylerini ve dilinizi fırçalamayı unutmayın.

Ekipmanınızı temiz tutun. Fırçalamadan sonra daima diş fırçasını su ile durulayın. Diş fırçanızı dik konumda saklayın ve tekrar kullanana kadar hava ile kurutun. Diş fırçalarını rutin olarak kaplamayın ya da bakteri, küf ve mayanın büyümesini teşvik edebilecek kapalı kaplarda saklayın.

Diş fırçanızı ne zaman değiştireceğinizi bilin. Elektrikli ya da pille çalışan diş fırçalarınıza her üç dört ayda bir yeni bir diş fırçasına ya da yedek başlığını en kısa sürede değiştirin.

Diş fırçasıyla dişlerinizin ve diş eti çizgisinin altındaki dar alanlara erişemezsiniz. Günlük diş ipi kullanarak bu dar alanları temizleyebilirsiniz.

 

Günlük flüorür içeren bir gargara ile yıkayın. Bazı durulamalar plakaya neden olan bakterileri öldürmeye yardımcı olmak için antiseptik katkı maddeleri de içerir.

Besleyici ve dengeli yemek yemek ve atıştırmalıkları sınırlayın. Diş yüzeyinde kalabilecek şeker, susam ve cips gibi karbonhidratlardan kaçının. Yapışkan yiyecekler yenilirse, dişlerinizi hemen sonra fırçalayın.

Diş hekimlerinize, dişlerinizi güçlendiren ilave florür kullanımı konusunda kontrole gitmeniz önerilir.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.