Dünyanın en masum varlıkları dediğimiz zaman aklımıza gelen varlıkları bilmemek olanaksız olacaktır. Elbette bahsi geçen varlıklar bebekler ve bebekler bir süre için anneye muhtaç yaşarlar. Özellikle de konu beslenme olduğu zaman, bu durumun çok daha fazla önemli olduğunu görebiliyoruz. Bu bağlamda ise karşımıza çıkan durumlardan birisi, bebeklerin beslenmesi oluyor. Bebekler nasıl beslenir, yeni doğan bebeğin beslenmesi nasıl ve ne aralıklarla yapılır, buna bakalım.
Bebeğin Beslenmesi
Öncelikle bebeklerin konuşma gibi bir yetileri olmadıkları için; kısa bir süreliğine de olsa; anneler bebeklerini her ağladıklarında emzirmelidir. Aslına bakarsanız, yeni annelerin sütleri ilk başlarda pek fazla gelmemekle beraber, en azından bu süt bebeklerin mikroplara karşı dirençli olmalarını sağlar ve onlara güç verir. Anne bu noktada kesinlikle, sütü az geliyor diye bebeğini emzirmeme gibi bir duruma girmemelidir. Bu durum en fazla 2 gün sürecektir, daha sonra normale binecektir.
Anne Sütü Verilirken Dikkat Edilmesi Gerekilen Noktalar
Tamamlayıcı besinler olarak düşünülen besinler; anne sütünün ilk 6 ay kullanımından sonra verilmelidir. Daha erken başlamak, bebeğin gelişimi adına önemli bir kaybın tek cevabı olacaktır.
Tamamlayıcı besinlerin yanında anne sütüne devam edilmelidir, hatta aynı zamanda da 2 yaşına kadar anne sütü kesilmemelidir.
Anne doğum yaptıktan sonra muhakkak beslenmesine dikkat etmelidir ve aynı zamanda süt yapan içecek ve yiyecekler yemelidir. Çay ve kahveden mümkün olunduğu kadar uzak durmalıdır.
Bebeklerin, anne sütü alınmaya başlandığı an gözlemlenmesi gereklidir ki; büyümenin ve gelişmenin nasıl olduğu daha iyi anlaşılsın.
Ek Gıdaya Erken/Geç Başlamanın Dezavantajları
Erkan başlanılan ek gıda yüzünden bebek neredeyse gelişimini tamamlayamaz ve bu yüzden anne sütünde de gerekli verimi alamaz.
Ek gıdaların ne denli besin kaynağı olduğuna bakarsanız; aslında anne sütünün yanından bile geçemediğini anlarsınız. Bu yüzden ilk 6 ay uzak tutmalısınız.
Her nasıl erken başladığı zaman bizler durumun sıkıntılı olduğunu vurguluyoruz; aynı şekilde geç başladığı zaman, bebeğe bir süre sonra anne sütü yeterli gelmeyecektir; büyüme ve gelişmesi duraklayacaktır.
Ek gıdaya geç başlandığı zaman bebeğin çiğneme veya bu gibi ağız işlevleri tamamlanamayacaktır.