At Kestanesi Yağı Faydaları Nelerdir?

Asıl adı Aesculus Hippocastanum olan at kestanesi, açık pembe ya da beyaz çiçekleri bulunan ve üzerlerinde sarı noktalar olan bir ağaçtır. Bu ağacın yapraklarından, çiçeklerinden, at kestanesi tohumundan ya da kabuğundan elde edilen bitki özü, birçok farklı alternatif tıp tedavisinde kullanılmaktadır. At kestanesi yağı kozmetik ürünlerinde de bulunur.

At kestanesinde sağlığa faydalı ve terapi etkisi gösteren birçok bitkisel içerik bulunur. Bu maddelerden bazıları triterpen glikozid, kumarin, glikozid aesculin, flavonoidler, tanin ve bitki sterolleridir.

At kestanesi çok etkili bir antioksidandır, aynı zamanda iltihap gidericidir, damarları korur, damar büzer ve ağrıyı keser. Varisli damarların, variköz egzamanın, burkulmaların, morlukların, romatizmanın, romatoid artritin, kas kasılmalarının ve ödemin tedavisinde bitki uzmanları at kestanesini sıklıkla kullanır.

Damar büzücü, romatizma giderici ve antioksidan özellikleri sebebiyle at kestanesi duş jellerinde, tıraş ürünlerinde, güneş bakım ürünlerinde, kremlerde ve losyonlarda ayrıca kas ve varis kompreslerinde de bulunur.

At kestanesi yağı nelere iyi gelir?

1) Damarları korur, güçlendirir

İçerisinde bulunan aeskin maddesi damar sağlığını destekleyerek kronik venöz yetmezlik, hemoroid, ödem gibi sorunları tedavi eder. Ayrıca atar damar ve damar sağlığını korur. Bunun sebebi, az bir miktar kullanıldığında at kestanesinin kılcal damar duvarlarında protein parçalanmasını önlemesidir. At kestanesi yağı kullanmak, varis çorabı giymek kadar etkili bir yöntemdir.

2) Varisi ve örümcek damar sorununu giderir 

Yapılan araştırmalar sonucunda at kestanesini içindeki aeskin maddesinin kılcal damarları destekleyerek varis ve örümcek damar gibi sorunları ortadan kaldırmaya yardımcı olduğu saptanmıştır. At kestanesi yağı, damar duvarlarını koruyup kan dolaşımını düzenleyerek bu gibi sorunlarla savaşır.

Bu sorunlardan kurtulmak için bir çay kaşığı at kestanesi yağını bir çay kaşığı üzüm tohumu yağı ile karıştırın ve uyumadan önce sorunlu bölgeye nazikçe sürüp yatın. Ertesi sabah yıkayın. Sorunlu bölgeye yağ ile masaj yapmayın, bu önerilmez. Dilerseniz üzüm tohumu yağı yerine zeytinyağı da kullanabilirsiniz.

3) Romatoid artriti tedavi eder

At kestanesi özü yağı, iltihap önleyici etkisi ile bilinen bir üründür. Bu nedenle romatizmal ve eklem ağrılarının, burkulmaların ve acıların tedavisinde sıklıkla kullanılır. Ağrı kesici özelliği sayesinde de ağrıları dindirebilir.

Kas krampları ya da eklem ağrıları için sporculara uygulanan masaj ürünlerinde de bulunur. Romatoid artrit yani eklem iltihabı sorunu için bir çorba kaşığı at kestanesi yağı ile yarım çorba kaşığı zeytinyağını karıştırıp ağrıyan bölgeye günde iki kez masaj yaparak uygulayın.

4) Yaşlanma karşıtıdır

At kestanesi yağı antioksidan açısından zengin olduğundan dolayı, yaşlanma karşıtı tonik olarak kullanmak oldukça faydalıdır. Bu yağda bulunan maddeler kan dolaşımını destekleyip cilt tonunu eşitler, kılcal damarları güçlendirir ve kırışıklık, selülit kremleri gibi birçok kozmetik kremlerde de bulunur.

Ayrıca birçok inceltici ve sıkılaştırıcı üründe de at kestanesi yağı bulunmaktadır. Sağlıklı ve parıldayan bir cilt için 5 damla at kestanesi yağını 50 ml E vitamini yağı ile karıştırın ya da nemlendiricinizin içine birkaç damla damlatarak uyumadan önce sürün.

5) Gül hastalığına (rosacea) iyi gelir

 At kestanesi özünün damar hastalıklarını tedavi ettiğini zaten belirtmiştik. Bu yağ aynı zamanda vücuttaki iltihaplanmaları da tedavi eder. Dahası, kan damarlarını büzücü etkisinden dolayı damarların genişlemesini önleyerek gül hastalığından kaynaklanan iltihaplanmayı da dindirir. İçerisinde at kestanesi yağı ya da özü bulunan bir topikal krem kullanmak gül hastalığına iyi gelecektir.

6) Yorgun bacak ve ayaklar için ideal bir masaj yağıdır

Gün içinde çok yorulan ve ağrıyan bacak ve ayaklarınızı rahatlatmak için at kestanesi yağı ile hazırladığınız bitkisel tedavi yöntemi size oldukça iyi gelecektir. Bunun için bir çorba kaşığı at kestanesi yağını bir çay kaşığı zeytinyağı ile karıştırın ve masaj yaparak ağrıyan bölgeye yedirin ve bir bez ile sararak 15-20 dakika bekletin. Ardından yıkayarak temizleyin.

7) Bacak ülserlerini tedavi eder

Bacaklardaki ülserler, yaralar ve ayrıca soğuk ısırması ya da soğuk yanığı dediğimiz durumda da at kestanesi yağı harici olarak uygulanabilir. Bu bölgelere çok az miktarda at kestanesi yağı sürmek rahatsızlıklarınızın geçmesine yardımcı olacaktır.

At kestanesi yağı nasıl kullanılır?

Bu yağı bir makyaj pamuğu yardımı ile cildinize sürebilir ya da iyice yedirmek için masaj yaparak cildinize uygulayabilirsiniz. Kullanmadan önce iyice çalkalamanız gerekir ve yalnızca harici, yani dışarıdan kullanılmalıdır, ağız yoluyla alınmamalıdır.

Damar ve kılcal damar sorunları için sabah ve akşam, yani günde iki kez uygulamak yeterlidir. Eğer gözle görünür varis probleminiz varsa birkaç ay kadar kullanmanız önerilir.

Yorgun bacaklar ve ayaklar için dairesel hareketlerle masaj yaparak uygulamak gerekir, dilerseniz küveti doldurup içerisinde birkaç damla at kestanesi yağı da damlatabilirsiniz.

Eklem ağrısı ve romatoid artrit gibi sorunlar için kullanacaksanız yine harici olarak günde iki kez cildinize (sorunlu bölgeye) uygulayabilirsiniz. Şişlik ve ödem için de aynı yöntem geçerli olacaktır.

Yan etkisi var mıdır?

Öncelikle dikkat etmeniz gereken nokta at kestanesi yağının asla ağız yoluyla tüketilmemesi gerektiğidir zira at kestanesinde bulunan bazı maddeler son derece zehirli ve tehlikelidir. Eğer tüketildiyse derhal doktora başvurmak gerekir.

Ancak deri yoluyla kullanımı zehirli olmadığı gibi birçok hastalık ve sorunu da tedavi etmeye yararlıdır. Fakat bazı kimselerde at kestanesine karşı alerjik reaksiyon gelişimi gözlenebilir, bu sebeple at kestanesi yağını önce bileğin iç kısmına sürüp alerji testi yapmak, ardından eğer yan etki görünmezse kullanmak gerekir.

Hamileler, emziren kadınlar, diyabet hastaları, böbrek ve karaciğer sorunu yaşayanlar ile kanser hastalarının at kestanesi yağı kullanmamaları önerilir. Ayrıca cilt ilacı gibi ürünler kullananların da at kestanesi yağı kullanmadan önce doktorlarına başvurmaları gerekir.

Kaynaklar:

https://www.homeremediesweb.com/horse-chestnut-health-benefits.php

https://effectiveremedies.com/benefits-of-horse-chestnut/

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.