Yüz ve Cilt İçin Hint Yağı Faydaları ve Kullanım Alanları

Hint yağı kozmetik ürünlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Hint yağı sadece saçlarınız için değil, yüzünüz ve cildiniz için de iyidir. Hint yağının topikal uygulaması ile ilgili araştırmalar son derece sınırlıdır, ancak anekdot kanıtları (kullananlardan elde edilen dönüşler) cilt yararları olduğunu belirtir. Bu yazıda, tüm bu faydaları ve yüz ve cilt için Hint yağı kullanma yollarını araştıracağız. Okumaya devam edin.

Hint Yağı Nedir?

Hint yağı, Ricinus communis bitkisinin tohumlarından elde edilen bir tür bitkisel yağdır. Tohumlara Hint fasulyesi de denir ve bir tür toksik enzim olan yüksek seviyelerde risin içerir (1). Bununla birlikte, risin işlenerek yağdan çıkarılır ve yağ toksinsiz hale getirilir. İşlenmiş Hint yağı kullanım için güvenlidir.

Bu yağ, geleneksel terapilerde çağlar boyunca kullanılmıştır. Eski Mısırlılar göz tahrişini önlemek için Hint yağı kullandılar (1).

Hint yağının cilde ve yüze uygulamasının birçok faydası vardır. Hadi beraber göz atalım.

Yüz ve Cilt İçin Hint Yağı Kullanmanın Faydaları

Risinoleik asit, Hint yağında bulunan ana yağ asididir (2). Hint yağının iyileştirici etkisinden bu yağ asidi sorumludur. Bu yağın cildinize iyi gelmesinin nedenlerini aşağıda listeledik:

Sivilceleri Önlemeye Yardımcı Olabilir

Yapılan bilimsel bir çalışmada Hint yağının sivilcelere sebep olan S. aureus bakterilerinin büyümesini engellediği ortaya çıkmıştır (3). Bu çalışma Hin yağının antibakteriyel özelliklerini ortaya koydu.

Cildi Nemlendirir

Birçok bitki yağı cilt için doğal nemlendirici vazifesi görür. Hint yağı da bu nemlendiriciler arasında en etkili olanlarındandır. Cildi yumuşatıp pürüzsüzleştirdiği için kozmetik ürünlerde emoliyan olarak kullanılır (4).

İltihapları Azaltabilir

Fareler üzerinde yapılan bir çalışma, risinoleik asidin anti-enflamatuar ve analjezik özelliklerinin iltihapları önlemeye yardımcı olduğunu buldu. Benzer etkiler kobaylarda da gözlenmiştir (2).

Mantar Enfeksiyonunu Azaltmaya Yardımcı Olabilir

Yapılan bir çalışmada, Hint yağının oral enfeksiyonlara, tırnak mantarına ve kaşıntıya neden olabilen Candida albicans’ın büyümesini engelleyebileceği bulundu (5).

Şişlikleri Azaltabilir

Göz altı bölgesine Hint yağı ile masaj yapmak şişliği azaltmaya, hassas cildi nemlendirmeye ve bu bölgedeki ince çizgileri azaltmaya yardımcı olabilir.

Güneş Yanıklarını Yatıştırabilir

Hint yağının nemlendirici özellikleri, güneş yanıklarındaki tahriş ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Hint yağının anti-enflamatuar özelliğinin de bu özellikten sorumlu olduğuna inanılmaktadır.

Yüz ve Cilt İçin Hint Yağı Nasıl Kullanılır

Hint yağı doğal haliyle kalın bir yağdır, bu yüzden çoğumuz genellikle cildimize düzgünce uygulamada zorluk yaşarız. İşte cildinize herhangi bir sorun yaşamadan Hint yağı uygulamanın yolları:

Taşıyıcı Yağlar İle Karıştırın

Yüzünüze veya cildinize Hint yağı uygulamadan önce, zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, jojoba yağı ve badem yağı gibi diğer taşıyıcı yağlara ekleyin. Her bir birim Hint yağı için bir birim taşıyıcı yağ karıştırın ve karışımı yüzünüze uygulayın.

Kıvamlı Yağlar İle Karıştırın

Ayrıca Shea yağı veya kakao yağını Hint yağı ile karıştırabilir ve cildinize masaj yapabilirsiniz. Bir yemek kaşığı Shea yağı ve Hint yağını karıştırın ve cildinize uygulayın.

Ancak cildinizde Hint yağı kullanmadan önce yan etkilerinin farkında olmalısınız.

Hint Yağı Kullanımının Yüze Yan Etkileri

Hint yağı ciltte tahrişe neden olabilir. Yapılan bilimes bir çalışmada Hint yağı (seyreltilmemiş) tavşan derisinde ciddi tahrişe neden oldu. Bununla birlikte, kobay ve fare derisinde hafif tahrişe neden olmuştur (6).

Kullanan insanların tecrübeleri ise Hint yağının cildi tahriş etmediğini söylüyor. Bununla birlikte, mesleki dermatozları (bir tür deri iltihabı) olanlar cilt tahrişine maruz kalabilirler (6).

Hint yağı göze girmesi durumunda göz tahrişine ve hafif rahatsızlığa neden olabilir (6). Bu nedenle, göz çevresinde Hint yağı kullanırken dikkatli olmanız gerekir.

Hint Yağı Kullanmadan Önce Uyulması Gereken Önlemler

  • Yama Testi Yapın:Bazı insanların Hint yağı alerjisi olabilir. Bu nedenle, yağı kullanmadan önce küçük bir bölgede test etmek alerjinizin olup olmadığını anlamak için işe yarayabilir.
  • Bir Doktora Danışın:Cilt sorunları, alerji veya iltihaplarınız varsa, Hint yağı kullanmadan önce bir doktora danışın çünkü durumunuzu ağırlaştırabilir. Hamileyseniz veya emziriyorsanız, Hint yağı kullanmadan önce doktorunuza danışın.
  • Etiketi Kontrol Edin:Hint yağındaki koruyucu maddeler de tahrişe neden olabilir. Etiketi okuyun ve içindekiler listesini kontrol edin. Tanınmış markaların yağlarını tercih edin veya herhangi bir katkı maddesi içermeyen soğuk preslenmiş organik yağ kullanın. Ayrıca, satın almadan önce son kullanma tarihini kontrol edin.

Pek çok insan Hint yağının cilt için faydalarından yararlanıyor olsa da, tıbbi araştırmalar henüz bu iddiaların çoğunu doğrulamıyor. Hint yağı çok çeşitli kozmetiklerde kullanılmaktadır, ancak Hint yağının yüz için faydalarını ve güvenliğini belirlemek için daha fazla çalışma gerekmektedir. Hint yağı kullanırken dikkatli olun. Herhangi bir tahriş veya reaksiyon gelişirse, derhal doktora danışın.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Hint yağı yüzde ne kadar süre kalmalı?

Hint yağını sürüp bir gece yüzünüzde uyuyabilirsiniz. Sabah kalktığınızda bol su ile durulayın.


Hint yağı cilt rengini koyulaştırır mı?

Hayır. Hint yağının cilt rengini koyulaştırıcı bir etkisi bulunmuyor.


Hint yağı cilt için güvenli midir?

Herhangi bir cilt problemi yaşamıyorsanız ve Hint yağına alerjiniz yoksa cilt için kullanmak güvenlidir.


Hint yağını yüzüm için her gün kullanabilir miyim?

Evet kullanabilirsiniz. Hint yağının günlük olarak kullanılmasında bir sakınca yoktur.

 

Kaynaklar

  1. Hint Fasulyesi Zehirlenmesi Olgusu (Amerikan Ulusal Tıp Kütüphanesi)
  2. Akut ve subkronik deneysel inflamasyon modellerinde risinoleik asidin etkisi (Amerikan Ulusal Tıp Kütüphanesi)
  3. Bangladeş’te Ricinus communis tohumundan izole edilen ham protein ekstraktlarının antibakteriyel ve çoğalmaya karşı faaliyetlerinin karakterizasyonu ve değerlendirilmesi (Amerikan Ulusal Tıp Kütüphanesi)
  4. Fitoterapi (Ankara Üniversitesi Açık ders)
  5. Kök Kanallarında Candida Albicans ve Enterococcus Faecalis Üzerindeki Yardımcı Kimyasal Maddeler ve Doğal Ekstraktların İn Vitro Antimikrobiyal Aktivitesi (Amerikan Ulusal Tıp Kütüphanesi)
  6. Ricinus Communis (Castor) Çekirdeği Yağı, Final Raporu (Amerikan Ulusal Tıp Kütüphanesi)

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.