Sivilce Nedir? Neden Olur? Sivilceler İçin Çok Etkili Yöntemler

Genel olarak ergenlik döneminde ortaya çıkan sivilce; birçok şeye bağlı olarak yaşamımızın her döneminde ortaya çıkabilmektedir. Çok sık karşımıza çıkan cilt hastalıklarından olan sivilceler, ciltte kalıcı izler bırakabilmektedir. Deride yağ oranı yüksek olan bölgelerde çıkan sivilce (akne vulgaris) kist, kırmızı ve siyah nokta olarak ortaya çıkar.

Sivilceler En Çok Ne Zaman Nerede Görülür?

Genel olarak, 12 ile 18 yaş aralığında ortaya çıkar. Ancak kadın olsun erkek olsun her yaş aralığında ortaya çıkabilen bir sorundur. Görülme sıklığı bakımından yüzde 80 gibi yüksek bir orana sahiptir. Özellikle ergenlik döneminde deri altındaki yağ oranının artmasıyla yağ bezleri bozulmaya başlar ve ciltte iltihaplı kızarmış şişlikler oluşur.

 

Sivilceler yüz başta olmak üzere; göğüs, sırt, omuz ve boyunda görülür. Yüzümüzdeki sivilcelerin tedavi edilmesi çok önemlidir çünkü cildimizde izler bırakabilir ve ömür boyunca da çıkmaya devam edebilir.

 

Sivilcelerin farklı yapıda olanları vardır, hafif şiddetli olanlar beyaz ve siyah nokta şeklinde görülür. Ağrıya neden olabilen büyük ve sert kist şeklinde olanlar ve iltihaplı olanlar vardır. İltihaplı olan sivilcelere püstül denilmektedir.

 

Sivilcenin Nedenleri

Deri altında yağ bezleri bulunmaktadır, bunların büyük kısmı kıl köklerinde bulunmaktadır. Cilde açılan kanalları olan yağ bezleri, kanallar tıkandığı zaman sivilcelere neden olur. Bu yağ bezleri sebum adı verilen bir madde salgılamaktadır. Yağ gibi bir madde olan sebum cildi korumaktadır.

 

Sivilcenin nedenleri:  Sebum maddesinin kıl köklerinden dışarıya çıkamaması nedeniyle ortaya çıkar. Bu madde kıl köklerinden dışarıya çıkamadığı zaman ölü hücrelerin dışarıya atılmasına engel olur ve bakteriler için uygun bir ortam haline gelir.^Bakteriler üreyip çoğalmaya başlarlar. Buda ciltte kızarıklık, ağrı, şişlik ve iltihap oluşmasına sebep olur. Daha sonra sivilce patlar ve sıvı dışarıya çıkar.

 

Sivilceleri Artıran Nedenler Nelerdir?

Sivilce oluşumunda sadece tek bir etken yoktur. Birkaç şeyin bir araya gelmesiyle oluşur. Derimizde bulunan ve yaşayan p.acnes adı verilen bir bakteri bulunmaktadır, bu bakteri çoğaldığında sivilcelerde çoğalır. Anne, babada görülmüş olması çocukta görülme olasılığını arttıran nedenlerdendir. Yalnızca bu değil sivilce oluşumuna hormonlar da etki etmektedir.

 

Bu hormonlardan biri böbrek üstü bezlerinden çıkan; Androjen hormonlarıdır. Bu hormonların artmasıyla ya da derinin bu hormona karşı hassaslaşmasıyla sivilceler çoğalabilmektedir.

 

Sivilcenin iyileşmesinde güneş ışığı yararlıdır, sivilcenin iyileşmesini kolaylaştırır. Ancak cilt uzun süre güneş ışığına maruz kaldığında ciltteki lekeleri arttıracaktır. Sivilceleri gizlemek için kozmetik ürünleri kullanmamak gerekir bu ürünler sivilceleri daha çok arttıracaktır. Çünkü deride bulunan gözenekleri tıkayacaktır ve cildi bozacaktır.

 

Sivilceler İçin Ne Yapılır?

1- Gözenekleri tıkayan kirden kurtulmak amacıyla günde iki defa cilde zarar vermeden sabah ve akşam olmak üzere yıkanmalıdır. Ayrıca haftada 2 ya da 3 defa yapılacak kil maskesi cildin kirlerden arınmasında büyük fayda sağlayacaktır.

 

2- Düzenli olarak uyku da sivilceyi önlemede yararlıdır. Düzenli uyku vücudumuzun hormon aktivitelerini normal düzeye getirecektir ve düzgün çalışmasını sağlayacaktır.

 

3- Sivilcelerinizi sıkarak patlatmayın bu cildinizde yaraya neden olacaktır ayrıca sivilcelerin yayılmasını kolaylaştırır.

 

4- Sivilce tedavisi uzundur bu yüzden sabırlı olmanız gerekir. Tedavi için bir cildiye uzmanına başvurmanızda fayda var. Tedavi için birçok ilaç bulunmaktadır. En uygun olanı doktorunuz belirleyecektir. 2 ya da 3 ay gibi bir tedavi süreci olacaktır.

 

5- Cildinizi yumuşak sabunla yıkamanız, yağlanmayı azaltacaktır ve sivilce tedavisi için yardımcı olacaktır. Ancak cildinizi çok kuru tutan sabun ve malzemelerden kesinlikle uzak durmalısınız. Sivilceleriniz ile çok fazla oynamak ve yıkamak cildinizin iyileşmesini yavaşlatacaktır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.