Saçlar özellikle de bayanların çok önem verdiği bir dış güzellik unsurudur. Saçlarına önem veren bayanlar en ufak bir aksilikte kendilerine yeni bakım yolları aramaya başlarlar. Saçta birçok sorun meydana gelebilir. Yıpranma, kuruma, yağlanma, kepeklenme gibi sorunlar saçları bakımsız gösterir. Kepekli saçlar; bayanların en büyük kabusudur. Omuzlara düşen kepek parçaları sosyal ilişkileri bile etkileyecek boyutlara ulaşabilir.
Kepeğe Bitkisel Çözümler
Kepekli saçlar için Maske : Yarım çay bardağı elma sirkesi ve bir su bardağı su.
Banyodan çıkmadan önce bu karışım ile saç dipleri yıkanır. Durulanmadan duştan çıkılır. Elma sirkesinin mikrop giderici yapısı ile kepekler azalma gösterir. Elma sirkesi yüze olduğu kadar, saç derisine de faydalıdır. Kepekli Saç için Maske: Bir tutam tuz, üzerine sıkmak için limon ve zeytinyağı.
Bu malzemeler bir kap içerisinde karıştırılır. Saç derisine yumuşak hareketlerle yedirilir. Karışım içerisinde bulunan tuz ve limon kepeklenmenin oluşmasını engeller. Zeytinyağı da kendi başına saç derisine güzel bir bakım uygular. Kepekli saç oluşumunu engellemek için dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Kepek oluşumunun nedeni saç derisinde meydana gelen mantarlardan kaynaklanır.
Bu saç derisi hastalığı; deriden büyük miktarlarda deri döküntüsü koparır. Bunlarda kepek olarak adlandırılan saç hastalığıdır. Kepek oluşumunun önüne geçmek için saç dipleri havalandırılmalıdır. Saçlarını sürekli toplayan kişilerde daha çok görülür. Saçlar için devamlı değiştirilen şampuanlarda kepeğe neden olur. Bu durumun önüne geçebilmek için tek şampuan kullanımına dikkat edilmelidir.
Her çıkan şampuanı saça uygulamak hem masraflı hem de sakıncalıdır. Kepeğe neden olan faktörlerden biride dalgalı saçlardır. Dalgalı saçlarda saç dipleri çok fazla nefes alamaz. Bu yüzden sağlıklı çalışmayan saç derisi işlevini yerine getirememeye başlar. Kepek oluşumuna neden olan bu durumun önüne geçebilmek için; dalgalı saçlar daima serbest bırakılmalıdır. Kepeğin yan etkileri, ne kadar görüntü itibarı ile gözükse bile; kepekli saç dipleri kötü bir koku yayar.
Kepek oluşumu çeşitli mikroplardan kaynaklandığı için, saç diplerinde devamlı bir koku vardır. İnsanlar bu kokuyu ve görüntüyü bastırmak için sürekli duş alırlar. Fakat kepek oluşumu daha çok artar. Saçı çok yıkamak kepek oluşumunun önüne geçmez. Saç belirli aralıklarla yıkanıp bakımı yapılmalıdır. Kepekli saça sahip olan insanların dikkat etmesi gereken diğer bir noktada; saçların ılık su ile yıkanmasıdır. Saç temizliği çok sıcak su ile sağlanmaz. Aksine deri tahriş olur ve çeşitli saç hastalıklar ortaya çıkar.